0
Ваучери за храна, социални разходи в натура, СС 19, счетоводно отчитане, доходи на персонала, наети лица
Счетоводното отчитане на механизма на предоставяне на ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 от ЗКПО не веднъж е било коментирано в професионалната общност. По тази тематика Министерството на финансите е издало две указания: УК-3 от 2005 година и УК-1 от 2022 година, в които има трайно изграден механизъм на текущо счетоводно отчитане на стопанските операции, осъществени от всички участници по веригата – предприятия – работодатели, оператори на ваучери за храна и търговците, приемащи ваучерите за храна като разплащателно средство. Фактът, че 2022 година стана особено атрактивна за предприятията да ползват ваучерите за храна като част от своята социална политика, постави отново на дневен ред особеностите на текущото счетоводно отчитане в хронологичните счетоводни регистри на предприятията, участващи в схемата. Настоящата статия ще има за цел да удовлетвори потребностите за текущо счетоводно отчитане на стопанските операции на всички предприятия, ползващи ваучерите за храна, като ще представи една матрица, в която през призмата на конкретна фактическа обстановка ще се опитаме да дадем всички възможни счетоводни записвания, които всяко едно предприятие следва да направи. Стъпвайки на приложимата нормативна счетоводна база и насоките, дадени от компетентните органи, статията ще даде отговор на множество въпроси, поставени от практикуващите счетоводители, свързани с процеса на текущото счетоводно отчитане на сделките и събитията, осъществени от предприятията в страната.
Свали като (0,33 MB)